Wassen & drogen:
-
Hoef ik mijn wasmachine te ontkalken?
Ontkalken is niet nodig wanneer je steeds de juiste hoeveelheid wasmiddel doseert. Indien je geen krak bent in het doseren, je thuis heel hard water hebt en/of je toch kalkafzetting op je toestel ziet, raden we je het volgende aan:
- Ontkalk je toestel met de Miele-ontkalker:
Behoedzaam voor verwarmingselement, trommel en andere onderdelen.
- Optioneel: gebruik wateronthardingstabletten
Zo hoef je minder wasmiddel te gebruiken en is je toestel beter beschermd tegen kalk.
- Onderhoudstip: doe maandelijks een kookwas (met handdoeken of dweilen)
Zo voorkom je restvorming van zepen en heb je altijd een hygiënische trommel. Reiniging van de zeepkistlade zorgt ook voor een properder wasresultaat.
-
Hoe onderhoud ik mijn droogkast?
Je droogkast vereist op zich weinig onderhoud en reiniging, maar desondanks toch belangrijk om het weinige werk goed en consistent te doen.
- Reinig de 2 pluizenfilters na elk gebruik.
Neem hiervoor je stofzuiger of spoel ze onder stromend water. Indien je ze spoelt, laat ze dan ook goed drogen. Reinig eveneens de luchtkanalen. De droogkast heeft twee pluizenfilters in
de vulopening van de deur.
- Reinig de sokkelfilter na melding door het toestel.
Doe dit onder stromend water en laat goed uitdrogen (minstens 24 uur).
- Vervang de sokkelfilter indien nodig.
Trek de greep uit de sokkelfilter. Spoel de filter af en verwijder met een vochtige doek de pluizen van de greep. Deze filter kan je ook vlot reinigen op maximaal 40°C (600 tpm) in je
wasmachine, zo is die weer helemaal schoon.
Vaatwasser:
-
Welke vaatwasmiddelen gebruik ik best?
- Glansspoelmiddel. Glansspoelmiddel zorgt ervoor dat je vaat streeploos droogt. Dit gebeurt tijdens het naspoelen. Met een alles-in-een-tablet is het meestal niet nodig om nog apart glansspoelmiddel toe te voegen.
- Onthardingszout. Zout gebruik je om het onthardingssysteem te reinigen. Dit systeem ontkalkt of verzacht het water om kalkaanslag op je vaatwerk te voorkomen. In de vaatwasser wordt speciaal vaatwasserzout gebruikt, dit is net wat grover dan keukenzout waardoor het beter werkt. Keukenzout gebruiken raden wij dus niet aan. Dit onthardingszout voeg je los toe en hiervoor vind je een speciaal compartiment in de bodem of de deur van je vaatwasser.
LET OP: vaatwasserzout is vrij agressief spul. Zorg ervoor dat je dus niet te veel morst op de bodem van je vaatwasser. Gebeurt dit toch, dan verwijder het zo snel mogelijk of draai een speciaal spoelprogramma om het zout weg te spoelen.
- Machinereiniger. Wij adviseren je om een keer per maand een heet programma te draaien. Dit zorgt ervoor dat achtergebleven vetresten verdwijnen. Blijft je vaat(wasmachine) toch vettig of stinken, gebruik dan eens het miele onderhoudsmiddel, DishClean. Ook kun je een verfrisser in de machine hangen om nare geurtjes te verdrijven.
-
Welk vaatwerk is vaatwasserbestendig?
Niet ieder product is geschikt voor in de vaatwasser. Het is dus slim om vooraf altijd even te checken of dit in de vaatwasser mag of niet. Zo voorkom je bijvoorbeeld vlekken, kromtrekken en scheuren. Maar welke producten kun je dan beter met de hand afwassen?
- Hout: houten onderdelen in bijvoorbeeld servies of bestek kunnen vlekken achterlaten op de overige vaat. Daarnaast kan hout door de hoge temperaturen ook gaan scheuren.
- Kunststof: sommige kunststoffen kunnen slecht tegen heet water, met verkleuren, scheuren of vervormen als gevolg.
- Koper, tin en aluminium: is niet geschikt voor de vaatwasser.
- Zilver: worden in de vaatwasser aangetast. Zonde!
- Antiek: ouder servies is vaak kwetsbaar en voorzien van decoratie, en daardoor niet vaatwasserbestendig.
- Emaille: gevoelig voor verkleuren.
- Bedrukte items: verflagen of stickers kunnen gaan bladderen of barsten.
-
Welk vaatwasprogramma kies ik?
Kies altijd een programma dat past bij het soort serviesgoed en de mate van verontreiniging. We hebben een paar standaardprogramma’s op een rijtje gezet:
ECO – Wil je energiebesparend reinigen? Kies dan voor dit programma. De water- en energiebesparing is voor normaal verontreinigd serviesgoed bij dit programma het grootst.
Auto – Dit programma wordt sensorgestuurd en past zich aan, aan de hoeveelheid serviesgoed en vuilgraad.
Normaal 55 °C – Is ons standaard programma voor normaal verontreinigd serviesgoed. Zijn de etensresten nog niet aangekoekt? Kies dan voor dit programma.
Intensief 75 °C – Is je serviesgoed erg vuil en zijn de etensresten aangekoekt? Kies dan voor dit intensieve programma.
Speciaal 45 °C – Zelfs kwetsbare, dunne glazen kan je met een gerust hart in je Miele vaatwasser reinigen. Gebruik voor kwetsbaar glaswerk een programma met een lage temperatuur. Dit programma hebben we speciaal ontwikkeld voor glazen.
-
Hoe reinig ik mijn vaatwasser?
Door regelmatig je vaatwasser te reinigen, voorkom je dat deze gaat stinken, heb je altijd een hygiënische machine en zorg je ervoor dat deze nog langer mee zal gaan!
- Elke week een hete vaatwasbeurt:
Door regelmatig een volledig vaatwasprogramma boven de 55 graden te draaien, voorkom je dat vet- en wasmiddelresten zich gaan afzetten in de vaatwasser. Een vettige binnenkant, filters en waterleiding kunnen gaan stinken en je vaat wordt minder goed schoon. Een heet programma spoelt alles goed door en reinigt zo je apparaat.
- Reinig geregeld met reinigingsmiddel:
het IntenseClean reinigingsmiddel is altijd beschikbaar in ons Miele Center. Dit middel verwijdert aanslag, bacteriën en vetresten. Wij adviseren je om je vaatwasser één tot drie keer per jaar te reinigen met reinigingsmiddel.
LET OP: gebruik bij het reinigen wel alleen reinigingsmiddel speciaal voor vaatwassers, want normaal schoonmaakazijn of soda kan schade veroorzaken.
- Filters en deurrubbers schoonmaken:
filters kunnen verstopt raken door achtergebleven (etens)resten, waardoor je vaatwasser gaat stinken en je vaat minder schoon wordt. De oplossing: maak de filters regelmatig schoon. Haal deze uit je afwasmachine, spoel af onder de kraan en verwijder met een afwasborstel alle resten. Het compartiment maak je eenvoudig schoon met een zachte spons. Je kunt ook deze how-to-video bekijken voor het schoonmaken van de filters.
Ook in de deurrubbers van je vaatwasser kan vuil zich ophopen. Dit kan gaan stinken en is slecht voor het rubber. Zorg ervoor dat ook deze dus schoon blijven. Dit kan gewoon met een vochtige schoonmaakdoek. Wrijf daarna met een droge doek alles na.
- De sproeiarmen schoonmaken:
In de gaatjes van de sproeiarmen kunnen etensresten achterblijven. Check de sproeiarmen dan ook regelmatig. Je kunt de meeste armen losdraaien en de filters doorprikken met bijvoorbeeld een satéprikker. Daarna nog even afspoelen, terugplaatsen en ze kunnen er weer even tegenaan! In de how-to-video laten we zien hoe je deze stappen gemakkelijk uitvoert.
- Schoonmaken van de pomp:
Blijft er na afloop van een vaatwasbeurt water in de spoelruimte staan, klinkt er een ratelend geluid of geeft je vaatwasser een storingsmelding met storingscode F11? Dan kan het zijn dat de afvoerpomp verstopt zit. Dit kun je zelf oplossen. Wij leggen je in een handig how-to filmpje uit hoe je dat doet.